10 μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε στην Κύπρο

Κύπρος: Ένα μεσογειακό διαμάντι όπου η ιστορία, οι μύθοι και τα μαγευτικά τοπία συναντιούνται όλο τον χρόνο!


Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε περισσότερα για την Κύπρο, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου είναι πλούσια σε ιστορία, μύθους, παραδόσεις και φυσικά τοπία που συνδυάζουν θάλασσα και βουνό μαζί. Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου είναι ιδανικός προορισμός διακοπών ακόμη και τους χειμερινούς μήνες.

Η “Πέτρα του Ρωμιού στην Κύπρο”

  • Αυτός ο σχηματισμός βράχων δεν αποτελεί μόνο τη γενέτειρα της Αφροδίτης, θεάς του έρωτα και της ομορφιάς στην ελληνική μυθολογία. Είναι επίσης ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στην Κύπρο λόγω της άγριας φύσης και των καταγάλανων νερών. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Επαρχίας Πάφου και απέχει 25 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από την Πάφο.
  • ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ & ΘΡΥΛΟΣ: Ο μύθος λέει ότι αναδύθηκε από τον αφρό των κυμάτων κι ένα όστρακο τη συνόδευσε στη παραλία. Τα μεγάλα πετρώματα, που θα δεις όταν φτάσεις στο σημείο, συνδέονται και μ΄ ένα θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο ο βυζαντινός ήρωας Διγενής Ακρίτας τα έριξε εκεί για να κρατήσει μακριά τους Σαρακηνούς Άραβες (7ο – 10ο αιώνα). Το όνομα Πέτρα του Ρωμιού προέρχεται από τον Ακρίτα, ο οποίος ήταν Έλληνας (Ρωμιός).

Αρχαιολογικός Χώρος Τάφων των Βασιλέων

  • Αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στην Κύπρο, που βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα βόρεια του λιμανιού της Πάφου, είναι μια νεκρόπολη με υπόγειους τάφους σκαλισμένους στον βράχο, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Μπορεί λόγω του ονόματος να νομίζεις ότι ήταν νεκροταφείο βασιλικών οικογενειών, όμως εδώ θάφτηκαν υψηλοί αξιωματούχοι. Το όνομα ουσιαστικά εμπνεύστηκε από το μέγεθος και τη λαμπρότητα των τάφων.

Μονή Κύκκου

  • Η Ιερά Μονή Κύκκου βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού, σε υψόμετρο 1.318 μέτρων. Είναι μια από τις πιο μεγάλες και ιστορικές Ιερές Μονές στην Κύπρο. Στους χώρους της Μονής θα βρεις κι ένα μουσείο που θα σου δώσει μια αναλυτική περιγραφή της προχριστιανικής ιστορίας έτσι όπως αναλύεται στα χειρόγραφα. Θρησκευτικά πανηγύρια πραγματοποιούνται στις 8 Σεπτέμβρη (Γέννηση της Θεοτόκου) και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου).
  •  Είναι επίσης μία από τις 5 Σταυροπηγιακές Μονές της Εκκλησίας στην Κύπρο και ο Ηγούμενός της είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Κύκκου.

Ακρωτήριο Κάβο Γκρέκο

Αυτή η περιοχή στην Κύπρο είναι προστατευόμενη από το πρόγραμμα Φύση 2000 και χαρακτηρίζεται ως εθνικό δασικό πάρκο. Είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα και διαθέτει ένα δίκτυο μονοπατιών μελέτης της φύσης όπως και ειδικά μονοπάτια για ποδηλασία. Τα σπήλαια, τα κοφτερά βράχια και τα τιρκουάζ νερά κλέβουν για ακόμη μια φορά την παράσταση. Η περιοχή είναι φημισμένη για καταδύσεις και εκδρομές με σκάφος.

Αρχαιολογικό πάρκο της Κάτω Πάφου

Στην Κύπρο βρίσκεται επίσης αυτο το Αρχαιολογικό πάρκο το οποίο έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένα μείγμα αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής με ερείπια που χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή Περίοδο. Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις είναι οι 4 ρωμαϊκές επαύλεις με τα περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδα που απεικονίζουν σκηνές της ελληνικής μυθολογίας.

Παραλία Νησί

Ένα από τα πράγματα για τα οποία φημίζεται η Κύπρος είναι οι καθαρές της παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά. Το Νησί είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες στην Κύπρο, έκτασης 500 μέτρων και καλυμμένη με λευκή άμμο. Τα τιρκουάζ νερά της ενδείκνυνται είτε για κολύμπι είτε για θαλάσσια σπορ. Το Νησί αποτελεί μέρος των 57 τοπικών παραλιών που έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία.

Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου

Ο ναός του Αγίου Λαζάρου είναι ίσως η πιο γνωστή εκκλησία στην Κύπρο. Χτισμένη πάνω από τον τάφο του Αγίου Λάζαρου, ο ναός χρονολογείται από το τέλος του 9ου αιώνα. Η αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική και το περίπλοκο εσωτερικό του ναού, ντυμένο με ξύλο και χρυσό, το κατατάσσουν σε ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία στην Κύπρο.

Η Τέχνη εμπνέεται από τη φύση, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η Τέχνη εμπνέει τη φύση….Υποθαλάσσιο Μουσείο Γλυπτών Αγίας Νάπας (MUSAN), 

Στο Υποθαλάσσιο Μουσείο Γλυπτών Αγίας Νάπας (MUSAN), κολυμβητές με μάσκες ή δύτες δύνανται να περιηγηθούν σε ένα υποθαλάσσιο δάσος, το πρώτο στο είδος του στον κόσμο. Εκεί θα βρουν 93 έργα του καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor,  εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο. Tην ίδια στιγμή, το μουσείο είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης, στο οποίο η φύση παίζει το ρόλο ενός καλλιτέχνη που προβαίνει σε μετατροπές με το πέρασμα του χρόνου. Τα αγάλματα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο και με τέτοια υλικά, έτσι ώστε να ελκύουν τη θαλάσσια ζωή. Θα εκτεθούν σε διαφορετικά βάθη, έτσι ώστε να δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα.

Φυλακισμένα ΜνήματαΤύμβος Μακεδονίτισσας

Τα Φυλακισμένα Μνήματα είναι η ονομασία ενός κοιμητηρίου το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Εκεί οι Βρετανοί έθαψαν τους 9 απαγχονισμένους και 4 άλλα σημαντικά στελέχη της ΕΟΚΑ που έπεσαν κατά την διάρκεια του αγώνα του 19551959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα. Αποτελεί το ιερότερο μνημείο του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωσή του με την μητέρα Ελλάδα.

Το κοιμητήριο κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς επί κυβερνήτη Τζον Χάρντινγκ. Σχεδιάστηκε σαν ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Έμεινε στην ιστορία με την ονομασία “Φυλακισμένα Μνήματα“.

Ο « Τύμβος Μακεδονίτισσας » αποτελεί μαζί με τα « Φυλακισμένα Μνήματα » τα δύο πιο σημαντικά προσκυνήματα Τιμής για τον Ελληνισμό της Κύπρου.

«Ένας τόπος ιερός, ένας τόπος θυσίας για την πατρίδα, ένας τόπος βεβαρημένης ιστορικής μνήμης…

»Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας ή αλλιώς το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας βρίσκεται 3 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας. Αποτελεί το στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα και άλλα μνήματα Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών, που έπεσαν σε προηγούμενους αγώνες της Κύπρου για ελευθερία. 

Καταδύσεις και Σνόρκελινγκ • Περιηγήσεις με Υποβρύχιο

Η Κύπρος συνδυάζει με έναν εκπληκτικό τρόπο όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν πραγματικό παράδεισο για τους δύτες. Το νησί ελκύει δύτες απ΄ όλο τον κόσμο λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, των κορυφαίων ναυαγίων αλλά και της πλούσιας θαλάσσιας ζωής που διαθέτει ο βυθός του.  Το νησί απολαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες καταδυτικές σεζόν στην Μεσόγειο χάρη στα ζεστά νερά, η θερμοκρασία των οποίων κυμαίνεται ολόχρονα μεταξύ 16 – 27 βαθμών Κελσίου, γεγονός που ενισχύεται περαιτέρω από την άριστη ορατότητα λόγω της απουσίας πλαγκτόν. 

Μια σειρά από ναυάγια, θεαματικές υποθαλάσσιες σπηλιές, τούνελ και ενδιαφέροντα μονοπάτια, σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε – υπόσχοντας σας ότι θα ανακαλύψετε ένα μαγικό υδάτινο κόσμο! Οι θάλασσες του νησιού θα σας  οδηγήσουν σε αρχαίους αμφορείς και λίθινες άγκυρες και θα σας συστήσουν τους εξωτικούς κατοίκους του βυθού.

Δρόμοι του Κρασιού: Κουμανδαρία

H πλούσια αμπελοοινική παράδοση της Κύπρου διατηρείται ζωντανή εδώ και 6.000 χρόνια. Μέσα από 7 συναρπαστικές διαδρομές
μπορείτε να βιώσετε την κυπριακή φιλοξενία και να μυηθείτε στον κόσμο του κρασιού. Επισκεφθείτε 41 από τα σύγχρονα οινοποιεία
που λειτουργούν σήμερα στο νησί και γευστολογείστε τα κρασιά τους. Αγροτουριστικά και άλλα καταλύματα, ταβέρνες και εστιατόρια με σύγχρονες προδιαγραφές είναι έτοιμα να σας προσφέρουν διαμονή και μοναδικά εδέσματα της κυπριακής κουζίνας.