Περιοχές στον κόσμο που δε θέλουν άλλους τουρίστες

Υπάρχουν και προορισμοί με τόσο τουρισμό που θέλουν να μειώσουν την επισκεψιμότητα τους.



Ο τουρισμός αποτελεί πηγή εσόδων για όλες τις χώρες στον κόσμο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες πόλεις και περιοχές που ούτως ή άλλως σφύζουν από τουριστική ζωή. Οι κάτοικοί τους είδαν την κατάσταση του covid, ως ευκαιρία να πάρουν μια ανάσα και να χαμηλώσουν λίγο τους ρυθμούς τους.

Ο υπερτουρισμός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Εκτός από την πολυκοσμία, αυξάνεται η κίνηση στους δρόμους, επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον και αυξάνονται τα απορρίμματα.

Κάποια από τα μέρη που έχουν επηρεαστεί από τον υπερτουρισμό περισσότερο στην Ευρώπη είναι:


  • Η Βενετία ακόμη και πριν τον κορονοϊό είχε προχωρήσει σε απαγορευτικά μέτρα. Αυτά αφορούσαν την είσοδο των κρουαζιερόπλοιων στην αποβάθρα. Ακόμη, επέβαλλε πρόστιμα σε τουρίστες που παραβίαζαν τους τοπικούς νόμους με στόχο την αποφόρτιση της πλατείας του Αγίου Μάρκου.
  • Το Άμστερνταμ, είδε μεγάλη διαφορά κατά τη διάρκεια της πανδημία. Στην περιβόητη περιοχή των κόκκινων φαναριών οι μεθυσμένοι τουρίστες είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και οι δρόμοι είναι πιο ήρεμοι. Αυτό έβαλε σε σκέψεις ήδη τους ντόπιους για εφαρμογή μέτρων από δω και στο εξής.
  • Αλλά και η Βαρκελώνη που το 13% της οικονομίας της στηρίζεται στους τουρίστες , κάνει σκέψεις για τη διακοπή ανέγερσης νέων ξενοδοχείων.  
  • Στο Παρίσι, το μουσείο του Λούβρου είχε κλείσει λίγο πριν την πανδημία αφού η επισκεψιμότητα είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκώμενο όριο.
  • Η Σαντορίνη, τον Ιούνιο του 2020 στη Σαντορίνη ξεκίνησε το έργο της καμπάνιας «Plastic Free Santorini»

Αλλά και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, κάποιες περιοχές έχουν ηρεμήσει από τουρισμό και αυτό έχει ως συνέπεια να διατηρηθεί η πολιτιστική τους αξία. Όπως είναι:


  • Το Σινικό Τείχος στην Κίνα και συγκεκριμένα στα βόρεια του Πεκίνο όπου μόνο ένα μικρό κομμάτι του τοίχους διατηρείται.
  • Τα νησιά Καλαπάγκος γύρω από τον Ισημερινό, το οικοσύστημα των οποίων είναι πολύ εύθραυστο και για αυτό είχαν από πριν εγκριθεί περιορισμοί όσον αφορά την προστασία της άγριας πανίδας και του εδάφους, όπως το να συνοδεύονται όλοι οι τουρίστες από ξεναγούς όταν επισκέπτονται το Εθνικό Πάρκο. 
  • Οι  Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο, που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τον τουρισμό. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 2010 η χώρα είχε 14,7 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.
  • Το νησί Μπορακάι στις Φιλιππίνες. Είχε αναφερθεί παλιότερα πως απόβλητα απορρίπτονταν στο νερό με αποτέλεσμα το 2018 το νησί ήταν προσωρινά κλειστό λόγω εργασιών συντήρησης στο αποχετευτικό του σύστημα.
  • Κάτι παρόμοιο συνέβη και στους νήσους Πι Πι στην Ταϊλάνδη, όπου η μαζική εισροή τουριστών είχε πλήξει σοβαρά την περιοχή.
  • Η Παραλία Πιγκ, Μπαχάμες, γνωστή για το κολύμπι των αγριόχοιρων είχε πληγεί αφού αρκετοί χοίροι πέθαναν και είχαν κατηγορηθεί οι τουρίστες για αυτό. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση απαγόρευσε τη σίτιση των χοίρων από τους τουρίστες.
  • Στην Ανταρκτική, λόγω του αυξανόμενου όγκου των κρουαζιερόπλοιων, παρατηρήθηκε ρύπανση των υδάτων. Η συνθήκη της Ανταρκτικής έχει θέσει όρια στον αριθμό των ατόμων στην ξηρά σε μόλις 100 άτομα τη φορά.

Extra tip: 

Για να αποφύγεις προβλήματα σε πολλούς προορισμούς υπερ-τουρισμού, προτείνουμε να πηγαίνεις λίγο πριν την αρχή της σεζόν του κάθε μέρους ή λίγο μετά. Έτσι θα απολαύσεις καλύτερα τα μέρη αυτά.