Εθνικά πάρκα: nature’scalling

Λίγο η κατάσταση με τον covid19 λίγο η ανάγκη μας να ξεφύγουμε από την αγχογόνα ζωή της πόλης και να βρεθούμε πιο κοντά στη φύση… και στην Ελλάδα μπορείς να βρεις 17 εθνικά πάρκα που αποτελούν φυσικούς παράδεισους για να αποδράσεις. Για την ακρίβεια, όταν ένα Εθνικό Πάρκο, ή μεγάλο τμήμα του, καταλαμβάνει εκτάσεις δασικού χαρακτήρα χαρακτηρίζεται και ως Εθνικός Δρυμός. Όταν πάλι το Εθνικό Πάρκο καταλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.
Όλα τα παρακάτω είναι ενταγμένα στο ευρύτερο δίκτυο Natura 2000.

 

17 εθνικά πάρκα που αποτελούν
φυσικούς παράδεισους για να αποδράσεις

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βόρειων Σποράδων

Πρόκειται για το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας, και τη μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη. Καλύπτει έκταση περίπου 2,220 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, την Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) και 22 βραχονησίδες. Εδώ βρίσκονται ευρήματα, ναυάγια, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες από την Προϊστορική, την Κλασσική και τη Βυζαντινή περίοδο.

Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κολύμβηση, ελεύθερη κατάδυση, παρατήρηση της άγριας ζωής,  ερασιτεχνική φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία και πεζοπορία. Το κυνήγι απαγορεύεται με εξαίρεση το νησί Γιούρα για το οποίο χρειάζεται ειδική άδεια.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Μια ατέλειωτη παραλία, διαδοχικοί δαντελωτοί όρμοι, κάθετοι γκρεμοί που βυθίζονται στην θάλασσα,  αμμοθίνες, μικρές νησίδες, από τον κόλπο του Λαγανά και τα τρία μικρά νησιά του (Μαραθωνήσι, Άγιος Σώστης, Πελούζο), ως μια μεγάλη χερσαία ζώνη, αλλά και ως τα απομακρυσμένα νησάκια Στροφάδες που βρίσκονται στη μέση του Ιονίου, 25 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου. Η έκταση του είναι 103,9 τ.χλμ. και σκοπός του πάρκου η προστασία του σημαντικότερου αναπαραγόμενου πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας καρέτα στη Μεσόγειο. Η ακτογραμμή είναι πολύ ενδιαφέρουσα με πολλές αμμουδιές ανάμεσα σε κάθετους βράχους,  θαλάσσιες σπηλιές και απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών.

 
Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα

Πλούσιος σε βιοτόπους και σπάνια ζώα και φυτά, και με έκταση 13.000 στρεμμάτων,  αποτελεί ένα ιδιαίτερο πάρκο, καθώς συνδυάζει αρμονικά την άγρια φύση, τα ιστορικά τοπωνύμια και την αναψυχή. Ο Σχινιάς, στην άκρη του όρμου του Μαραθώνα, είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος της βορειονατολικής Αττικής. Περιλαμβάνει το Μεγάλο Έλος του Μαραθώνα, τους γύρω λόφους, τη χερσόνησο Κυνόσουρα, τη λίμνη Στόμι, το παραθαλάσσιο δάσος των κουκουναριών, την μεγάλη παραλία και μέρος του όρμου Μαραθώνα όπου υπάρχουν αξιοθέατα λόγω της μάχη του Μαραθώνα, το 490 π.Χ.

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών

Βρίσκεται στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας και περιλαμβάνει τις λίμνες – υγροτόπους Κορώνεια (ή λίμνη Αγίου Βασιλείου ή λίμνη Λαγκαδά) και Βόλβη (μικρή και μεγάλη) που είναι η  5η και η 2η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας- και τα Μακεδονικά Τέμπη που περικλείονται από τα όρη Χορτιάτης, Χολομώντας και Στρατονικό (νότια) και τα όρη Βερτίσκος και Κερδύλια (βόρεια). Οι λίμνες διακρίνονται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική και παιδαγωγική τους αξία.

 Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (Βίκου- Αώου)

Μεγάλες κορυφές, συναρπαστικά φαράγγια, ποτάμια και πυκνά δάση σε έναν δρυμό με μία από τις υψηλότερες βιοποικιλότητες σε όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται στην καρδιά της Βόρειας Πίνδου και περιλαμβάνει τα φαράγγια του Βίκου και του Αώου κι ένα μέρος του επιβλητικού όρους της Τύμφης. Φτάνει σε συνολική έκταση περίπου τα 1.000 τ. χλμ.

Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων

Βρίσκεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, στο νοτιοδυτικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας, εκεί όπου ο Πατραϊκός Κόλπος συναντά το Ιόνιο Πέλαγος και εκβάλλουν οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος, σε μια έκταση περίπου 250000 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει λιμνοθαλάσσιες, χερσαίες και ποτάμιες περιοχές του νότιου τμήματος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και το νησιώτικο σύμπλεγμα των Εχινάδων του Νομού Κεφαλληνίας που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και περιβαλλοντική τους αξία.

Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου

Στα κεντρικά του νομού Έβρου, μέσα στο μαγευτικό Δάσος της Δαδιάς, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη και έναν βιότοπο που φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας. Η έκταση του Εθνικού Πάρκου φτάνει τα 428.000 στρέμματα, από τα οποία τα 72.900 στρέμματα είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη. Ανάμεσα στους λόφους ρέουν πολλά μικρά ποτάμια και ρέματα που στην πλειοψηφία τους καταλήγουν στον Έβρο.

Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης

Η λίμνη Κερκίνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Βρίσκεται στο νομό Σερρών και χαρακτηρίζεται από την άγρια φύση που την περιβάλλει. Η λίμνη έχει μέγεθος περίπου 75 τ.χλμ. την άνοιξη ενώ το χειμώνα μειώνεται σε 50 τ.χλμ. και χωρίζεται σε δύο τμήματα, το βόρειο στο οποίο εκβάλλει ο Στρυμόνας δημιουργώντας ένα δέλτα και στο νότιο όπου μαζεύονται τα νερά. Στα βόρεια τηςΚερκίνης βρίσκεται το όρος Μπέλες και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στα ανατολικά η κοιλάδα του Στρυμόνα και στα νότια και δυτικά βρίσκονται το Μαυροβούνι και τα Κρούσια όρη. Η έκταση της προστατευόμενης περιοχής, φτάνει τα 831.000 στρέμματα. Οι επισκέπτες μπορούν να γίνουν παρατηρητές της ορνιθοπανίδας ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.300 είδη φυτών.

Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Έβρου

Ο μεγαλύτερος ποταμός της νότιας Βαλκανικής χερσονήσου που πηγάζει στα βουνά της Ρίλας στη Βουλγαρία,εκβάλλει στο βόρειο Αιγαίο δημιουργώντας ένα από τα σημαντικότερα υγροτοπικά συστήματα της Ευρώπης καθώς συγκεντρώνει έναν τεράστιο αριθμό ειδών της ορνιθοπανίδας. Βρίσκεται ανάμεσα στην Αλεξανδούπολη και την Αίνο και περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα από  λίμνες, λιμνοθάλασσες, έλη, νησίδες, αμμοθίνες, υγρολίβαδα, αλοφυτικές εκτάσεις, φυσικά και τεχνητά αναχώματα, υδάτινους μαίανδρους, χέρσα, πεδιάδες και καλλιέργειες. Η συνολική προστατευμένη περιοχή φτάνει τα 95.000 στρέμματα από τα οποία τα 80.000 είναι χερσαία επιφάνεια και τα 15.000 υδάτινη. Έχουν καταγραφεί 350 είδη βλάστησης.

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού

Βρίσκεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς και στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας στην περιφέρεια Ηπείρου. Σκοπός της ανακήρυξής του ως Εθνικό Πάρκο είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου σε χερσαία και υδάτινα τμήματα του Αμβρακικού κόλπου, που διακρίνονται για την ορνιθοπανίδα, τις θαλάσσιες χελώνες και τα δελφίνια και έχουν μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία.Καλύπτει μια έκταση 287 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας. Βρίσκεται στις ακτές του Θρακικού πελάγους και η έκτασή του  φτάνει τα 930.000 στρέμματα στα νότια των νομών Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης. Βιότοποι, όπως λιμνοθάλασσες, μεγάλες και μικρές λίμνες, εκβολές ποταμών, βαλτότοποι, μικροί λόφοι, ρέματα, μεγάλα αλίπεδα, παραποτάμια δάση, υγρολίβαδα, αμμοθίνες, ήρεμοι όρμοι με αβαθή νερά, καλλιέργειες, θαμνώνες, καλαμιώνες, φιλοξενούν χιλιάδες είδη της άγριας ζωής. Πλούσιο σε ορνιθοπανίδα, ιχθυοπανίδακαι θηλαστικά ακτιβοθώρητα ζώα.

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων – Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου

Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου,στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλωνκαι χαρακτηρίζεται από πλούσιους βιότοπους και άγρια γεωμορφολογία. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 820 τετρ. χιλ. και χαρακτηρίζεται από δεκάδες βουνοκορφές με έντονες κλίσεις και ποταμούς, όπως ο Ασπροπόταμος και ο Άραχθος αλλά και μικρότερα ποτάμια και ρέματα.

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου –Στροφιλιάς

Βρίσκεται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας σε μια συνολική έκταση 143.000 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει τα Μαύρα Βουνά, το δάσος Στροφυλιάς, τη λίμνη Λάμια, τη λίμνη Προκόπου, τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, τη Λίμνη Πάπα, τον ποταμό Λάρισο, το ακρωτήριο Άραξος, τα λουτρά Υρμίνης, τον αρχαιολογικό χώρο του τείχους Δυμαίων και μια αμμουδερή παραλία από την Καλόγρια ως το Κουνουπέλι. [Το πάρκο είναι καταφύγιο άγριας ζωής και πλούσιος υδροβιότοπος με πολλά έλη, τεχνητά κανάλια, ποταμούς, λιμνοθάλασσες, θίνες και αμμόλοφους.  

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα

Μια από τις πιο σημαντικές περιοχές για την άγρια ζωή στη χώρα μας που βρίσκεται στις ακτές του Θερμαϊκού και στο οποίο συμβάλλουν με τα νερά τους 4 μεγάλοι ποταμοί. Περιλαμβάνει από τα βόρεια προς τα νότια τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα και την κοίτη του ποταμού Αξιού, τις εκβολές του ποταμού Λουδία, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, το έλος Αγαθουπόλεως και την Αλυκή Κίτρους . Ο μεγάλος πλούτος του βρίσκεται στην ορνιθοπανίδα καθώς έχουν καταγραφεί κοντά στα 300 είδη πουλιών.

Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

Ξεχωρίζει για το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, το υποβλητικό τοπίο, την αρχιτεκτονική των οικισμών και τα βυζαντινά μνημεία και καταλαμβάνει έκταση 194,7 τ.χλμ. στην Ελλάδα.

Συγκεντρώνει πάρα πολλές μορφές ζωής σε μικρή έκταση. Συγκεκριμένα εδώ ζουν πάνω από τα μισά είδη πουλιών, αμφίβιων και θηλαστικών που συναντιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα, περισσότερα από 1.800 είδη και υποείδη φυτών (σχεδόν το 1/4 των φυτών της Ελλάδας), πολλά είδη άγριων ζώων, περισσότερα από 270 είδη πουλιών και πάνω από 1.000 ζευγάρια αργυροπελεκάνων.

 Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

Ανάμεσα στους νομούς Δράμας και Ξάνθης, περιλαμβάνει μια δασωμένη περιοχή στην ορεινή Ροδόπη, από τις βορειοανατολικές πλαγιές του Φαλακρού όρους ως τα σύνορα με τη Βουλγαρία και από τον ποταμό Νέστο ως την ορεινή περιοχή της Κούλας στο νομό Ξάνθης,καλύπτοντας μια τεράστια έκταση 1,73 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Μέσα στο όρια του Εθνικού Πάρκου βρίσκεται το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, ένα από τα πέντε πιο σημαντικά παρθένα δάση της Ευρώπης. Πλούσιο σε βιοποικιλότητα και μία από τις πιο σημαντικές περιοχές για την άγρια φύση σε όλη την Ευρώπη.

Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού

Εκτείνεται στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Κορινθίας περιλαμβάνοντας τα βουνά Χελμός, Κυλλήνη, Ερυμάνθος, Παναχαϊκός, Μπαρμπάς και Κλωκός. Περιοχή με μοναδικά τοπία, σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και άρτιες υποδομές ανάμεσα σε φαράγγια, σπήλαια, χαράδρες, πηγές, λίμνες, ποταμούς και χείμαρρους πουφιλοξενούν έναν ανεκτίμητοχλωριδικό και πανιδικό πλούτο.