9+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις (αν θες να καλοπεράσεις) για το Μαρακές



Το όνομα Μαρακές προέρχεται από τις βερβερικές λέξεις mur (n) akuch, που σημαίνει Χώρα του Θεού.

Υπήρξε πρωτεύουσα του Μαρόκου τον 11ο αι. μ.Χ και μετά ξανά τον 16ο αι. μ.Χ. Σήμερα, πρωτεύουσα του Μαρόκου είναι το Ραμπάτ ενώ το Μαρακές έχει περίπου 1.000.000 κατοίκους.

Με το που πατήσεις το πόδι σου στο Μαρακές, σε υπνωτίζει η μυρωδιά των μπαχαρικών σε κερδίζει η ηρεμία και η καθαριότητα στους δρόμους και το χαρακτηριστικό χρώμα των κτιρίων, σομόν- ροζ. Απίστευτο θέαμα η δύση του ήλιου που κάνει τα κτίρια να μοιάζουν εξωτικά.

Από αγγλικά, μιλάνε τα βασικά. Γαλλικά όμως καταλαβαίνουν και μιλούν σχεδόν όλοι αφού είναι η 2η γλώσσα τους.Το Μαρακές είναι η πόλη των αντιθέσεων. Από τη μια δύση από την άλλη Ανατολή.  Από τη μια απόμακρη από την άλλη κοσμοπολίτικη. Aπό τη μια πλευρά της έρημος… ναι, με καμήλες και από την άλλη πλούσια βλάστηση με φοινικόδεντρα. Από τη μια η Μεδίνα, η παλιά πόλη και από την άλλη η Γκελίζ, η καινούρια. Από τη μια άμαξες που σέρνουν αραβικά άλογα και από την άλλη ανοιχτά πολυτελή κάμπριο.

Το μεγαλύτερο παραδοσιακό παζάρι 

Το Μαρακές έχει το μεγαλύτερο παραδοσιακό παζάρι στο Μαρόκο και την πιο πολυσύχναστη πλατεία σε όλη την Αφρική, την Τζεμάα ελ Φνα: το πρωί είναι γεμάτη από ακροβάτες, παραμυθάδες, νερουλάδες, γητευτές φιδιών, χορευτές και μουσικούς, ενώ το βράδυ γεμίζει από υπαίθριους πάγκους με streetfood. Στο παζάρι της παλιάς πόλης (σουκ) θα βρεις τα πάντα! Σε περισσότερα από 10 000 μικρομάγαζα θα ανακαλύψεις μικρά θαύματα, από σουβενίρ μέχρι έλαια αργκάν, τσάι γιασεμιού και χουρμάδες, και από χειροποίητα κιλίμια και αραχνοΰφαντα υφάσματα μέχρι παραδοσιακά κεραμικά . Οπωσδήποτε θα κάνεις παζάρια για την τιμή. Βρες αυτό που θες και διεκδίκησέ το με το πολύ 50% κάτω της τιμής που θα σου προτείνουν. Μη δείξεις ότι το θέλεις πολύ όμως.

Οι κήποι Μαζορέλ, αξιοθέατο που πρέπει οπωσδήποτε να δεις με δέντρα και ποταμάκια, φτιάχτηκαν από τον Γάλλο ζωγράφο LouisMajorelle, που έζησε στο Μαρακές μεταξύ του 1922 και 1962. Μετά ανέλαβε ο  YvesSaintLaurent και πίστεψέ με, άφησε το στίγμα του.

Η κουζίνα είναι συναρπαστική. Έχει γαλλικές επιρροές και δεν ξενίζει τους μεσογειακούς ουρανίσκους. Κουςκους με κοτόπουλο και όσπρια,λατρεμένη σπεσιαλιτέ. Ωστόσο, προτίμησε τα καλά τοπικά εστιατόρια για φαγητό και μην παρασυρθείς από το streetfood, που μοιάζει – και μπορεί να είναι- πολύ νόστιμο αν θέλεις να διατηρήσεις το στομάχι σου στη θέση του.

Σαν γυναίκα, καλύτερα να αποφύγεις να φορέσεις κοντά φορέματα και προκλητικά ρούχα. Θα έχουν αρνητικές επιδράσεις στην συντηρητική και ανατολίτικη κουλτούρα των μαροκινών. Εκτός κι αν σκοπεύεις να ενδώσεις στην πρόταση γάμου ενός μαροκινού βεδουίνου με 50 καμήλες – και άλλες 4-5 γυναίκες.

Μην ξεγελαστείς από την καλή διάθεση μερικών να σε οδηγήσουν στον προορισμό σου. Στο τέλος, θα σου ζητήσουν σίγουρα χρήματα. Καλύτερα:  Μην κάνεις το λάθος να χαθείς ή να απομακρυνθείς από την παρέα σου.