Βενετία: η πλωτή πόλη της Ευρώπης

Έχει γίνει ποίημα, έχει ζωγραφιστεί, έχει τραγουδηθεί, έχει γίνει ταινία, έχει αγαπηθεί από όλο τον κόσμο.



Όταν λέμε Βενετία στο μυαλό μας έρχονται υδάτινα κανάλια με διερχόμενους γονδολιέρηδες με τα χαρακτηριστικά καπέλα, γέφυρες, πολύχρωμες αποκριάτικες μάσκες με φτερά και πούπουλα και αρλεκίνοι, πλωτά ξενοδοχεία και κτίρια γοτθικής αρχιτεκτονικής.


Στην πραγματικότητα η Βενετία δεν είναι μία πόλη της Ιταλίας. Είναι ένα σύμπλεγμα 118 νησιών, που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Βενέτο. Βρίσκεται ανάμεσα στη λιμνοθάλασσα όπου εκβάλλουν οι ποταμοί Πο και Πιάβε.  Είναι ακόμη γνωστή ως «Γαληνοτάτη» ή «Βασίλισσα της Αδριατικής». Αλλιώς ως «Πόλη του Νερού», «Πόλη των Μασκών», «Πόλη των Γεφυρών». Τέλος, και σαν «Επιπλέουσα Πόλη» και «Πόλη των Καναλιών». Τα κτίρια της Βενετίας είναι κατασκευασμένα πάνω σε ξύλινους πασσάλους. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια με την κλιματική αλλαγή, ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, γεγονός που, όπως υποστηρίζεται, θα οδηγήσει κάποια στιγμή στο μέλλον στον αφανισμό της πόλης, αφού βυθίζεται από 2 έως 10 χιλιοστά ετησίως.

Η πόλη δέχεται έναν μέσο όρο 50.000 τουριστών την ημέρα και θεωρείται, όχι άδικα, ως μία από τις ομορφότερες στον κόσμο!


Ιστορία

Στη Βενετία θα δεις και θα θαυμάσεις τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Ακόμη, το Μεγάλο Κανάλι ειδικά κατά την Ανατολή του ήλιου θα σε αφήσει άφωνο. Το παλάτι των Δόγηδων και τη γέφυρα του Ριάλτο. Τη φημισμένη γέφυρα των Στεναγμών. Όπως και τον Πύργο του ρολογιού, με την καλύτερη θέα στην πάντα πολυσύχναστη πλατεία του Σαν Μάρκο. Η πλατεία κατακλύζεται εκτός από τουρίστες και από πλανόδιους μουσικούς ντυμένους με ρούχα εποχής. Το νησί Μουράνο όπου μπορείς να αποκτήσεις τα ομώνυμα ξακουστά σουβενίρ από γυαλί. Και τέλος, το Λίντο που θεωρείται πολυτελής προορισμός και προσελκύει χιλιάδες ηθοποιούς, κριτικούς και επώνυμους του κινηματογράφου.  

Η παραδοσιακή βόλτα στη Βενετία γίνεται φυσικά με τη γόνδολα. Αξίζει αλλά είναι υπερτιμημένη είναι η αλήθεια (ενδεικτικά κοστίζει 80 ευρώ για 40 λεπτά). Ωστόσο, μπορείς εναλλακτικά να επιβιβαστείς στα traghetti (βαπορέτα) που κοστίζουν λιγότερο, διασχίζουν τον υδάτινο δρόμο ως το μεγάλο κανάλι σε λίγα λεπτά και έχουν 2 γονδολιέρηδες.

Καρναβάλι και Φεστιβάλ

Το Καρναβάλι της Βενετίας είναι από τα γνωστότερα στον κόσμο. Επίσης φεστιβάλ όπως η Μπιενάλε της Βενετίας και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών κάθε χρόνο.

Κάθε εποχή είναι όμορφη να την επισκεφτείς και πολλά αυτά που έχεις να δεις. Τόσα που πολλοί την αποκαλούν και ζωντανό μουσείο.

Φαγητό και διασκέδαση

Θα γευτείς υπέροχη ιταλική κουζίνα. Οι γνωστότερες σπεσιαλιτέ είναι τα cicchetti, τα βενετσιάνικα tapas με βάση κυρίως τα θαλασσινά. Ακόμη, το Sarde in saor, ένα δημοφιλές Βενετικό ορεκτικό φτιαγμένο με μαριναρισμένα σαρδέλες, κρεμμύδια, ξύδι και σταφίδες. Στο Harry’s bar και στο Florian, όλο και κάποιον επώνυμο θαμώνα θα συναντήσεις. Τέλος, προτείνουμε να επισκεφθείς το Skyline Rooftop bar, στην κορυφή του ξενοδοχείου Hilton Molino Stucky Venice. Εκεί θα απολαύσεις με πανοραμική θέα στη Βενετία, ενώ είναι το ιδανικό σημείο για να απολαύσεις ένα κοκτέιλ παρακολουθώντας το ηλιοβασίλεμα.

Δε θα παραλείψεις, τέλος, να πάρεις έστω μια βενετσιάνικη μάσκα στα αμέτρητα μαγαζάκια που θα βρεις διάσπαρτα στα στενά της πόλης.

Extra tip: 

Για μια αυθεντική βενετσιάνικη εμπειρία… Όταν θα αποφασίσεις να βολτάρεις στα στενά δίπλα στα κανάλια, μην πάρεις χάρτη, επίτρεψε στον εαυτό σου να χαθεί για λίγο. Μόνο έτσι θα νιώσεις το άρωμα και τη μαγεία της.