Extreme Mexico

Το Μεξικό έχει κερδίσει μια θέση ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου



Μεξικό

Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη εξαρτάται εντελώς από το πού θέλετε να πάτε και τι θέλετε να κάνετε. Είναι μια τεράστια χώρα με μικροκλίματα και ποικιλομορφία: υπάρχουν χρυσαφένιες παραλίες αλλά και ορεινές πόλεις. Εδώ θα συναντήσετε ηφαίστεια με χιονισμένες κορυφές, παραλίες με πελώρια κύματα, υψίπεδα κοντά στον ουρανό και στον ήλιο, ζούγκλες, άγονες πεδιάδες, ποτάμια, λίμνες, έρημους, φαράγγια και βαθιές κοιλάδες.


Ειδικότερα, η υψηλή τουριστική σαιζόν στο Μεξικό είναι από το Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι θα λέγαμε η σαιζόν μεσαίας τουριστικής κίνησης και από Μάϊο ως Ιούνιο και από Σεπτέμβρη ως αρχές Νοέμβρη η χαμηλή σαιζόν, που είναι και περίοδος βροχών. Εννοείται ότι σε αυτή την τελευταία περίοδο θα βρείτε τις πιο χαμηλές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια και τα καταλύματα.

Κι αφού βρήκαμε το πότε, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε εκεί

Το Μεξικό είναι ο κατάλληλος προορισμός για παρακολούθηση φαλαινών


Όσο extreme κι αν ακούγεται, πλήθος κόσμου επισκέπτεται τη χώρα από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Τότε μπορούν να δουν από κοντά τις γκρίζες και τις μπλε φάλαινες. Μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου μάλιστα, μπορείτε να κολυμπήσετε με αναπνευστήρα δίπλα σε καρχαρίες στο Espíritu Santo ή να βουτήξετε τα προστατευμένα νερά του Cabo Pulmo. Το Cabo Pulmo είναι και ο μόνος κοραλλιογενής ύφαλος στη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής. Στην απέναντι ακτή της χώρας, η περίοδος φαλαινοκαρχαριών διαρκεί από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι εκδρομές με βάρκα αναχωρούν από το Κανκούν για το IslaHolbox και το IslaContoy. Εκεί οι ταξιδιώτες μπορούν να κολυμπήσουν με φαλαινοκαρχαρίες και άλλα θαλάσσια πλάσματα, όπως χελώνες και δελφίνια.

Surfing

Στο Μεξικό επίσης μπορείτε να κάνετε surfing. Οι πιο έμπειροι σέρφερ θα βρουν τα μεγαλύτερα κύματα στον Ειρηνικό ωκεανό από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο (περίοδος αιχμής σερφ, που συμπίπτει με την εποχή των τυφώνων) και ειδικά τον Ιούνιο και τον Αύγουστο. Μερικά από τα καλύτερα κύματα του Μεξικού σφυροκοπούν τη δροσερή χερσόνησο Baja, αλλά τα νερά είναι αρκετά τρελά εδώ τους χειμερινούς μήνες.

Bird watching

Αν πάλι θέλετε να επιδοθείτε στην παρακολούθηση πτηνών, ο Ιανουάριος είναι ο καλύτερος μήνας. Τότε μπορείτε να δείτε μεταναστευτικά πουλιά στις ζούγκλες, τις λιμνοθάλασσες, τους υγρότοπους και τα βουνά της ακτής του Ειρηνικού. Το SanBlas φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Πουλιών τον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβρουαρίου.

Butterfly watching

Εκτός από τα πουλιά μπορείτε να παρακολουθήσετε τη… μετανάστευση των πεταλούδων. Κάθε φθινόπωρο, εκατομμύρια πεταλούδες μονάρχης μεταναστεύουν στο κεντρικό Μεξικό. Εκεί χειμωνιάζουν σε πεύκα και έλατα στην πολιτεία Μιχοακάν. Λαμπερές χρυσοπορτοκαλί πεταλούδες που καλύπτουν το ορεινό δάσος και φτερουγίζουν στο φωτεινό γαλάζιο χειμωνιάτικο ουρανό. Είναι ένα πραγματικά μαγικό θέαμα και αφορμή για ταξίδι.

Αξιοθέατα

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της χώρας είναι αναμφισβήτητα το φαράγγι του χαλκού. Στα τραχιά βουνά της Σιέρα Μάντρε, 4 φορές μεγαλύτερο από το Γκραν Κάνιον και τόπος διαμονής των Ινδιάνων Ταραουμάρα, το φαράγγι του χαλκού με ποτάμια και καταρράκτες να ρέουν είναι προτιμότερο να το επισκεφτείτε το Μάρτιο και το φθινόπωρο που είναι πιο ξηρές οι μέρες.

Πυραμίδες του Μεξικό

Ακόμη, άξια αναφοράς είναι φυσικά και οι πυραμίδες του Μεξικού. Εντυπωσιακές πέτρινες κατασκευές που χτίστηκαν από αρχαίους πολιτισμούς όπως οι Αζτέκοι, οι Μάγια και οι Τεοτιουακάν. Χρησίμευαν ως θρησκευτικά και πολιτιστικά κέντρα και παρουσίαζαν περίπλοκα γλυπτά και διακοσμητικά. Σήμερα, πολλές από αυτές τις πυραμίδες διατηρούνται και είναι ανοιχτές για επίσκεψη στους τουρίστες.

Το Μεξικό προσφέρει αμέτρητους εορτασμούς και εκδηλώσεις.

  • Το Carnaval είναι το σημαντικότερο γεγονός του Φεβρουαρίου (ή αρχές Μαρτίου), με τα μεγαλύτερα πάρτι στο Mazatlán στην ακτή του Ειρηνικού και στη Veracruz, Mérida, Cozumel και Campeche στις ακτές της Καραϊβικής και του Κόλπου.
  • Το Φεστιβάλ της Πόλης του Μεξικού το Μάρτιο είναι ένα πολιτιστικό γεγονός που φιλοξενεί ντόπιους και διεθνείς καλλιτέχνες.
  • Η σπουδαιότερη γιορτή του Μεξικού,  η Semana Santa (Μεγάλη Εβδομάδα), πραγματοποιείται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Να περιμένετε πολυπληθή ξενοδοχεία και συγκοινωνίες και πομπές.
  • Οι Foodies θα λατρέψουν το Puebla’s Festival del Mole Poblano τον Ιούνιο.
  • Μια πολύχρωμη γιορτή του αυτόχθονου χορού και της μουσικής, το φεστιβάλ Guelaguetza πραγματοποιείται στην Οαχάκα και στα γειτονικά χωριά στα τέλη Ιουλίου.
  • Η Ημέρα Ανεξαρτησίας του Μεξικού τον Σεπτέμβριο πραγματοποιείται με χορούς, παρελάσεις και πυροτεχνήματα.
  • Τέλος, η μέρα των Νεκρών (1-2 Νοεμβρίου) είναι Μεξικανική εορτή στην οποία εορτάζεται η παροδική επιστροφή στη Γη των νεκρών συγγενών και των αγαπημένων.  Εορταστικές εκδηλώσεις στις κεντρικές και νότιες περιοχές (και ιδιαίτερα στο Pátzcuaro) τιμούν τους νεκρούς με πικνίκ, αγρυπνίες, σκελετούς από papier-mâché και περίπλοκα ρούχα και μακιγιάζ

Το Μεξικό είναι η απόλυτη αρμονία της παρθένας φύσης με τη σύγχρονη ζωή. Μια χώρα των μεγάλων αντιθέσεων και μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις. VivaMexico!

Extra tip: 

Για να προλάβεις να τα δεις όλα, προτείνουμε να διαθέσετε αρκετές μέρες (πάνω από 10) για ένα ταξίδι στο Μεξικό.