εκεί που σημασία έχει το ταξίδι

To τρένο είναι αναμφισβήτητα ο πιο οικονομικός και οικολογικός τρόπος μεταφοράς. Και αν και στην Ελλάδα το μέσο αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και ανεπτυγμένο, στην Ευρώπη, οργανώνονται κυριολεκτικά ολόκληρα ταξίδια με βάση τη διαδρομή των τρένων καθιστώντας τη φράση «σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι» πέρα για πέρα ρεαλιστική.


Κάθε εποχή είναι ιδανική για να θαυμάσεις τη φύση από τα παράθυρα του τρένου αλλά ιδιαίτερα κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα η Σιδηροδρομική γραμμή Όσλο-Μπέργκεν, στη Νορβηγία, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η πιο όμορφη. Το ταξίδι διαρκεί συνολικά 7 ώρες και θα διανύσεις 550 χιλιόμετρα. Θα δεις το λευκό οροπέδιο Hardangervidda, τα δάση και τις λίμνες έξω από το ‘Οσλο και ένα υπέροχο χιονισμένο τοπίο. Στο πιο ορεινό κομμάτι του ταξιδιού, στο Φίνσε και στα 1.222 μέτρα ήταν εκεί όπου ο Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ και οι σύντροφοι του προετοιμάστηκαν για το ταξίδι τους στον Νότιο Πόλο, το 1912.


Στο ταξίδι αυτό όμως, πρέπει να κάνεις μια μικρή παράκαμψη μιας ώρας περίπου να απολαύσεις μια γραμμή διακλάδωσης που διέρχεται από την κοιλάδα του Flåmsdalen και συνδέει την κύρια γραμμή με το Sognefjord. Πρόκειται για τη διαδρομή από το Bergen μέχρι και το χωριό Myrdal με το τοπικό τρένο Flam, μία από τις πιο απότομες σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο, με το 80% της διαδρομής να τρέχει με κλίση 5,5% και το οποίο θεωρείται πλέον τουριστικό αξιοθέατο στη Νορβηγία. Μεταφέρει περίπου 1.000.000 επιβάτες κάθε χρόνο. Μεταξύ 20,2 χιλιομέτρων στο Aurland της Νορβηγίας θα συναντήσεις δέκα σταθμούς, είκοσι σήραγγες, μία γέφυρα, ποτάμια που κυλούν μέσα από στενές χαράδρες και ορεινές φάρμες. Φθάνοντας στο επίπεδο της θάλασσας, το τοπίο του Aurlandsfjord, κόβει την ανάσα.

Kjosfossen

Highlight του ταξιδιού τη στιγμή που το τρένο σταματά στο μαγευτικό καταρράκτη Kjosfossen για να τον φωτογραφήσεις και να μάθεις για την ιστορία του θρύλου Huldra. Πρόκειται για ένα γυναικείο θηρίο που βρίσκεται μέσα στα βουνά και με το τραγούδι της μαγεύει όλους τους άντρες. Και μάλιστα υπάρχει και αναπαράσταση αφού εμφανίζεται μια γυναίκα ψηλά στον καταρράκτη πίσω από ένα βράχο, χορεύει και τραγουδάει προσπαθώντας να προσελκύσει τους επιβάτες!

Μετά από μια τέτοια διαδρομή, μάλλον τελικά ο προορισμός δεν έχει και τόση σημασία, έτσι;