Δεν υπάρχει ίσως τίποτα πιο θαυμαστό στη φύση από το να παρακολουθείς τη δύναμη του νερού που ξεχύνεται κατακόρυφα από το γκρεμό και πέφτει στη γη. Το θέαμα ενός καταρράκτη είναι μοναδικό και είναι πολλοί αυτοί που διασχίζουν την υδρόγειο για να το δουν και να το θαυμάσουν από κοντά. Δεν είναι τυχαίο επίσης που οι ομορφότεροι και μεγαλύτεροι καταρράκτες του κόσμου βρίσκονται σε εθνικά πάρκα και προστατεύονται με ονομασίες της UNESCO.
Ας δούμε αναλυτικά ποιοι καταρράκτες σε όλο τον κόσμο, αξίζουν το ταξίδι.

Καταρράκτες Victoria – Ζάμπια και Ζιμπάμπουε
Βρίσκονται στη νότια Αφρική, στα σύνορα της Ζάμπιας και της Ζιμπάμπουε. Περιτριγυρισμένοι από καταπράσινο έδαφος, το νερό τους φαίνεται να ρέει σαν κουρτίνα από την άκρη του γκρεμού.

Havasu Falls – Αριζόνα, ΗΠΑ
Σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στο φαράγγι Havasu και στη γη που κατοικεί η φυλή Havasupai. Αν και το μέρος είναι κάπως δυσπρόσιτο, η ομορφιά των καταρρακτών θα σας ανταμείψει. Το νερό πέφτει από έναν κόκκινο βράχο και καταλήγει σε μια γαλαζοπράσινη πισίνα.

Angel Falls – Βενεζουέλα
Ο ψηλότερος αδιάκοπος καταρράκτης στον κόσμο. Συχνά περικυκλωμένος από σύννεφα βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Canaima της Βενεζουέλας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Καταρράκτες Dudhsagar – Ινδία
Στην ινδική πολιτεία Γκόα, τα γαλανόλευκα νερά τους απλώνονται στην καταπράσινη πλαγιά της περιοχής. Περιλαμβάνουν τέσσερα επίπεδα, μια όμορφη πισίνα στο κάτω μέρος και ένα τρένο που περνάει μπροστά από τους καταρράκτες για βόλτα με θέα!

Yosemite Falls – Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Πρόκειται για καταρράκτη δύο επιπέδων στο Εθνικό Πάρκο Yosemite και προσελκύει πολλούς επισκέπτες ,ειδικά στα τέλη της άνοιξης, όταν η ροή του νερού είναι πιο δυνατή. Η ομορφιά του ενισχύεται από το γύρω πάρκο, το οποίο είναι γνωστό για τους απόκρημνους, γρανιτένιους βράχους του.

Seljalandsfoss — Ισλανδία
Το νερό του πηγάζει από έναν παγετώνα, καθιστώντας τον τον πιο δροσερό καταρράκτη. Είναι στενός καταρράκτης και μπορείτε να τον απαθανατίσετε φωτογραφικά ολόκληρο!

Akaka Falls — Χαβάη, ΗΠΑ
Πέφτουν κατακόρυφα σε ένα σπηλαιώδες φαράγγι αλλά αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι το καταπράσινο, ανέγγιχτο τροπικό δάσος που τους περιβάλλει.

Καταρράκτες Iguazú — Αργεντινή και Βραζιλία
Ρέουν γύρω από βράχους και καταπράσινο έδαφος, στα σύνορα της Αργεντινής και της Βραζιλίας, προσφέροντάς σας ένα υπέροχο θέαμα. Ο πιο εντυπωσιακός είναι ο Devil’s Throat σε σχήμα πετάλου.

Καταρράκτες Plitviče – Κροατία
16 λίμνες συνδέονται με διάφορους καταρράκτες που βρίσκονται ανάμεσα σε ασβεστολιθικούς, δεντρόφυτους λόφους στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitviče. Ο μεγαλύτερος, είναι ο Veliki Slap, που καταλήγει σε μια καταγάλανη πισίνα.

Sutherland Falls – Νέα Ζηλανδία
Στο Sutherland Falls, το νερό πέφτει 1 σε ένα σχεδόν τέλειο, αλλά ισχυρό ρεύμα από μια γραφική λίμνη από πάνω. Η πρόσβαση γίνεται μόνο αεροπορικώς ή με πεζοπορία στην ορεινή άγρια φύση.

Καταρράκτες του Νιαγάρα — ΗΠΑ και Καναδάς
Διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, προσφέροντας στους επισκέπτες και από τις δύο πλευρές εκτεταμένη θέα. Από την πλευρά των ΗΠΑ, οι καταρράκτες βρίσκονται στο Niagara Falls State Park (το παλαιότερο κρατικό πάρκο της χώρας) όπου ρέουν 3.160 τόνοι νερού κάθε δευτερόλεπτο.

Jog Falls – Ινδία
Όχι πολύ μακριά από τη δυτική ακτή της Ινδίας βρίσκεται το Jog Falls, ένας καταρράκτης που είναι πιο εντυπωσιακός όταν τον δει κανείς κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων (Αύγουστος έως Δεκέμβριος). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι καταρράκτες μετατρέπονται σε μια ισχυρή δύναμη της φύσης που βυθίζεται από τα βράχια προς τη γη.

Καταρράκτες Kawasan – Φιλιππίνες
Μια σειρά από τρεις καταρράκτες που βρίσκονται στο νησί Cebu, νοτιοδυτικά της πόλης Cebu και που πέφτουν σε φυσικές λιμνοθάλασσες. Εκεί μπορείτε να κάνετε μια βουτιά στο δροσερό νερό ή να συνεχίσετε την πεζοπορία στα μονοπάτια της ζούγκλας προς την επόμενη πισίνα.

Καταρράκτες Kuang Si – Λάος
Βρίσκονται νότια της πλούσιας σε πολιτισμό πόλης Luang Prabang με εκπληκτικά γαλαζοπράσινα νερά. Είναι τριών επιπέδων και προσελκύουν πλήθος κόσμου που έρχεται να θαυμάσει το ξεχωριστό χρώμα του νερού.

Kaieteur Falls — Γουιάνα
Χύνεται πάνω από την άκρη ενός βράχου ανάμεσα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Είναι τέσσερις φορές ψηλότερος από τον Νιαγάρα και δύο φορές ψηλότερος από τους καταρράκτες Victoria.

Καταρράκτης Tegenungan – Μπαλί- Ινδονησία
Είναι ένας απομονωμένος καταρράκτης δίπλα στο καλλιτεχνικό χωριό Ubud. Το νερό πέφτει με δύναμη σε μια πισίνα που είναι συχνά γεμάτη λουόμενους που προσπαθούν να δροσιστούν.

Καταρράκτης Ban Gioc — Βιετνάμ και Κίνα
Περιλαμβάνει μια σειρά από καταρράκτες που διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ. Το νερό ρέει ατελείωτα μέσα σε πισίνες και πάνω από βράχους σε σχήμα πετάλου.

Τζιμ Τζιμ Φολς – Αυστραλία
Πηγάζουν από ένα βραχώδη γκρεμό στο Εθνικό Πάρκο Kakadu στη Βόρεια Αυστραλία. Είναι συνήθως προσβάσιμοι μόνο κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου (Μάιος-Οκτώβριος), όταν μπορείτε να οδηγήσετε. Κατά τη διάρκεια της τροπικής περιόδου (Νοέμβριος-Απρίλιος), μπορείτε να τους δείτε μόνο από τον αέρα.

Καταρράκτες του Ρήνου – Ελβετία
Εδώ δε θα θαυμάσετε μόνο τη δύναμη του νερού που πέφτει σε ένα βραχώδες, κλιμακωτό έδαφος αλλά κι ένα υπέροχο γύρω τοπίο.

Καταρράκτες Multnomah – Όρεγκον, ΗΠΑ
Μπορεί να βρίσκονται ακριβώς δίπλα στον πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο Historic Columbia River Highway, αλλά η εύκολη προσβασιμότητα της τοποθεσίας δεν αμαυρώνει το παραμυθένιο θέαμα. Τοποθετημένοι στο φαράγγι του ποταμού Κολούμπια μεταξύ του Πόρτλαντ και του ποταμού Χουντ, οι ταξιδιώτες έρχονται για να τους δουν με την εμβληματική γέφυρα Benson στο προσκήνιο.