Alberobello

Μόλις 1 ώρα από το λιμάνι του Μπρίντιζι ή του Μπάρι, στη νότια ιταλική περιοχή της Απουλίας, υπάρχει μια μικρή πόλη 11.000 κατοίκων που μοιάζει να ξεπήδησε από την ταινία του άρχοντα των δαχτυλιδιών. Πραγματικό αξιοθέατο τα περίτεχνα σπιτάκια της (trullis), λευκά με κωνικούς τρούλους που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Τότε, οι φτωχοί κάτοικοι για να αποφύγουν τη σκληρή φορολογία του βασιλείου της Νάπολης , έχτισαν από ασβεστόλιθο αυτά τα σπιτάκια που μοιάζουν με καλύβες. Οι στέγες είναι χρώματος σκούρου γκρι, κατασκευασμένες από μεγάλες πέτρες σχηματίζοντας άλλοτε σφαιρικό, άλλοτε πυραμιδοειδές και άλλοτε ρομβικό σχήμα. Τα ζωγραφισμένα λευκά σύμβολα που υπάρχουν στις στέγες λέγεται ότι προστάτευαν από το κακό μάτι. Η εργονομία της κατασκευής τους επιτρέπει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα στο εσωτερικό τους. Ολόκληρη η πόλη έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNΕSCO.

Η πόλη των χόμπιτ


Tο μεσαιωνικό Alberobello, στην Απουλία της Ιταλίας, δεν είναι μόνο παραμυθένιο και συναρπαστικό, αλλά ένα υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής. Το όνομά του σημαίνει στα ιταλικά «όμορφο δέντρο» και λέγεται ότι πήρε το όνομά του από ένα δάσος βελανιδιάς τα δέντρα του οποίου χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστεί το χωριό. Επίσης είναι γνωστό ως «η πρωτεύουσα των τρούλων». Επιβάλλεται να περπατήσεις και να χαθείς στα στενά του που θυμίζουν Αιγαίο, να δεις τους Σιαμαίους τρούλους και τον Κυρίαρχο τρούλο που λειτουργεί ως μουσείο που σε ξεναγεί στην ιστορία του τόπου. Επίσης υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα μουσεία να επισκεφτείς όπως το μουσείο του ελαιόλαδου, το μουσείο του κρασιού αλλά και το μουσείο ειδών χειροτεχνίας.
Σήμερα, τα trullis αποτελούν ιδιωτικές κατοικίες, καταλύματα, εστιατόρια και μπαρ. Οι τιμές στη διαμονή είναι αρκετά υψηλές αλλά το κόστος αντισταθμίζεται με τις χαμηλές συγκριτικά τιμές στο φαγητό και το ποτό. Τα πιο δημοφιλή trulli είναι: το Trullo Siamese (ξενοδοχείο), το Trullo Sovrano (μουσείο), ο ναός του Αγίου Αντωνίου και το Σπίτι της Αγάπης (House of Love) που ονομάστηκε έτσι από το όνομα της οικογένειας Franncesco d’ Amore που βοήθησε στην ανέγερσή του.


Εναλλακτικά αν προτιμάς περισσότερη ησυχία χωρίς να χάσεις το εντυπωσιακό θέαμα που προσφέρει η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του Alberobello κατευθύνσου προς την περιοχή Aia Piccola, που είναι λιγότερη γνωστή, αντί της κοσμοπολίτικης Rione Monti, αλλά διαθέτει 400 trullis και εστιατόρια.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ‘χεις πλεύση στη γειτονική Ιταλία παράκαμψε τις ακτές του Αμάλφι ή την Τοσκάνη και κάνε μια στάση εδώ για μια συναρπαστική εμπειρία, μοναδική σε όλο τον κόσμο.