Tο “Glacier express”, είναι το πιο αργό τρένο εξπρές στον κόσμο, με μέση ταχύτητα τα 18χμ/ώρα.

Προσφέρει μια πανοραμική εμπειρία στα ομορφότερα μέρη της Ελβετίας, από το Ζερμάτως στο Σεν Μόριτζ και αντίστροφα.


Υπάρχει ένα ταξίδι με τρένο που θα απολαύσεις κάθε λεπτό της διαδρομής.

Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 7 ώρες και 55 λεπτά

Αλλά όσοι το δοκίμασαν μιλάνε για πολύ λιγότερο. Καθώς κάθε λεπτό θα είσαι απασχολημένος αγναντεύοντας την υπέροχη θέα. Το τρένο ξεκινάει από το κομψό θέρετρο διακοπών της Ελβετίας στις Νότιες Άλπεις. Από το Σεν Μόριτζ διασχίζει το φαράγγι του Ρήνου. Έπειτα τη μύτη του Μάτερχορν. Συνεχίζει στο υπέροχο χωριό Andermatt (σε υψόμετρο περίπου 2.500 μέτρων). Μετέπειτα στη γραμμή Albula με τις οδογέφυρες Solis και Landwasser. Καθώς και στο φιδογυριστό πέρασμα Oberalp και καταλήγει  στο αλπικό, γραφικό χωριό Zermatt. Από τα γνωστότερα θέρετρα σκι στην Ελβετία, με εκπληκτική θέα στο χιονισμένο Μάτερχορν.  Δίπλα σου, σχεδόν παράλληλα θα δεις μικρά ποτάμια ανάμεσα σε έλατα και θα περάσεις πάνω από πέτρινες γέφυρες.

Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες για να πάρεις αυτό το τρένο

Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες για να πάρεις αυτό το τρένο. Από τον Απρίλιο ως τον Ιούνη δε θα χορταίνεις να κοιτάζεις τις χρωματικές αντιθέσεις των πράσινων κοιλάδων και των κατάλευκων βουνοκορφών των Άλπεων. Ενώ τον χειμώνα, θα βρίσκεσαι ανάμεσα σε κατάλευκα τοπία διασχίζοντας κορυφές βουνών ντυμένες στα λευκά και παγωμένες λίμνες ντυμένες στα λευκά. 

Πρόκειται για ένα ταξίδι για το ταξίδι από μόνο του αφού και μέσα στο τρένο θα απολαύσεις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Με luxury βαγόνια, υπερ-άνετα αεροπορικά καθίσματα και τεράστια παράθυρα. Σερβιτόρους και φαγητό σε τραπεζομάντηλο και σερβίτσιο, σαν να τρως σε κανονικό εστιατόριο με θέα που αλλάζει συνεχώς!

Δυστυχώς οι στάσεις του Glacier Express διαρκούν 6′-10′. Οπότε δε θα βρεις χρόνο να δεις κάποιο άλλο μέρος πέρα από την αφετηρία και το τέρμα του. Είναι επίσης δύσκολο να μη συναντήσεις ομίχλη σε ένα μεγάλο μέρος του ταξιδιού. Μετά από 290 χιλιόμετρα, 291 γέφυρες και 91 τούνελ. Σε μία διαδρομή που μάλιστα αποτελεί Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO… το ταξίδι φτάνει στο τέλος του.

Extra tip: 

Αν δε θέλεις να κάνεις το ίδιο ταξίδι επιστροφής, τότε από το Zermatt θα πας στη Γενεύη επίσης με τρένο, 124χλμ. Μέσα σε 1 ώρα περίπου και θα πάρεις απευθείας πτήση για την Ελλάδα. Αντίστροφα από το Σεν Μόριτζ μπορείς να πας στη Ζυρίχη με τρένο μέσα σε 1ώρα και 20’ .