Ωραίο πράγμα να ταξιδεύεις μόνος, να ανακαλύπτεις εκτός από νέα μέρη και τον εαυτό σου, αλλά πάνω από όλα, πρέπει να φροντίζεις να παραμείνεις ασφαλής!
Βασικό πριν πας οπουδήποτε και πριν κάνεις οτιδήποτε είναι να μην αφήσεις το φόβο να σε καταβάλλει και να σε εμποδίσει από το να ζήσεις κάθε στιγμή του ταξιδιού. Λίγο άγχος είναι λογικό να υπάρχει, ειδικά αν είσαι γυναίκα, ωστόσο αν σχεδιάσεις το ταξίδι σου προσεκτικά από πριν και λάβεις υπόψη σου όλες τις παραμέτρους, τότε, και κάτι απρόβλεπτο να συμβεί, θα είσαι προετοιμασμένος.


Αν λοιπόν πήρες τη μεγάλη απόφαση να ταξιδέψεις μόνος, αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες ασφαλείας που πρέπει να ακολουθήσεις για να πάνε όλα καλά.


1. Πριν ξεκινήσεις, κάνε έρευνα για τον προορισμό σου. Ενημερώσου για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί την τρέχουσα περίοδο και αν τυχόν υπάρχουν τρομοκρατικές απειλές ή εσωτερικές συγκρούσεις ή αν πρόκειται για προορισμό που… φημίζεται σε τουριστικές απάτες. Καλό θα είναι να επιλέξεις έναν πιο… φιλήσυχο προορισμό για το solo ταξίδι σου.
2. πριν φύγεις, γνωστοποίησε σε κάποιον γνωστό σου, φίλο ή συγγενή σου το δρομολόγιό σου και κράτα επαφή για όσο θα λείπεις. Το να γνωρίζει κάποιος που βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή εκτός από σένα μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.
3. Οργάνωσε τα πάντα για την πρώτη μέρα του ταξιδιού σου. Δηλαδή πού θα μείνεις και πώς θα φτάσεις εκεί. Ο τόπος που βρίσκεται το κατάλυμα είναι συνετό να βρίσκεται κοντά σε κόσμο, συγκοινωνίες και εστιατόρια. Επίσης, αν είναι δυνατόν φρόντισε να φτάσεις στον προορισμό σου κατά τη διάρκεια της μέρας και όχι νύχτα. Αν αυτό ωστόσο δεν είναι εφικτό, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις ταξί για την άφιξή σου στο κατάλυμα.
4. Κράτα πάντα πάνω σου όχι μόνο τα πρωτότυπα αλλά και τα αντίγραφα των επίσημων εγγράφων σου, σε διαφορετικό σημείο ωστόσο. Φωτοτυπία ταυτότητας, διαβατηρίου, πιστοποιητικού… ή σάρωση αυτών ώστε ακόμη κι αν πέσεις θύμα κλοπής, να μη σου λείψουν.
5. Προσπαθήστε να μάθεις κάτι λίγο από τη γλώσσα που μιλούν στον προορισμό σου. Αυτό όχι μόνο θα σε κάνει να έρθεις πιο κοντά με τους ντόπιους αλλά και θα σε βοηθήσει να παραμείνεις ασφαλής.
6. Προστάτεψε τα πολύτιμα αντικείμενα και έγγραφά σου. Για το σκοπό αυτό, προτίμησε κατάλυμα που διαθέτει χρηματοκιβώτιο. Άφησε τα εκεί και μην τα παίρνεις πάντα μαζί σου. Εξυπακούεται ότι στο σόλο ταξίδι σου δε θα πάρεις μαζί σου τα χρυσαφικά σου.
7. Προσπάθησε να… ανακατευτείς με τους ντόπιους. Για παράδειγμα, σεβάσου την τοπική κουλτούρα ντυμένος κατάλληλα και μην περπατάς στο δρόμο κοιτάζοντας χάρτες για να μη γίνεις στόχος. Επίσης, ποτέ μα ποτέ μην αποκαλύψεις σε κάποιον που θα συναντήσεις στο ταξίδι σου ότι ταξιδεύεις μόνος. Το ότι πας να συναντήσεις κάποιον είναι πάντα η καλύτερη δικαιολογία για να αποφύγεις αδιάκριτες ερωτήσεις.
8. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Αν κάπου κάτι δε σου κολλάει, απομακρύνσου. Γενικά, προσπάθησε να μένεις σε μέρη με κόσμο και μην απομονώνεσαι, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
9. Απόφυγε το αλκοόλ. Όταν ταξιδεύεις μόνος, το να… υπερχαλαρώσεις με το αλκοόλ δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.
10. Μη δείχνεις υπερβολική εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που ενδεχομένως θα γνωρίσεις. Το να συναντήσεις κάποιους από αυτούς και την επόμενη μέρα μπορεί να είναι επικίνδυνο. Δε λέμε να μην το κάνεις… απλά λάβε τα μέτρα σου για το πότε και πού θα συναντηθείτε .
11. Έχε αυτοπεποίθηση. Δοκίμασε τις αντοχές σου και επίτρεψε λίγο φόβο στον εαυτό σου, αφού μπορεί και να σε σώσει αλλά μην το δείξεις στους άλλους.
Σε γενικές γραμμές, χαλάρωσε. Αυτή είναι η δική σου στιγμή και με αρκετή αισιοδοξία και οργάνωση, όλα θα πάνε καλά…