Ταξίδι στον… Μεσαίωνα: Ταλλίν

Ταξίδι στο Ταλλίν. Είναι πρωτεύουσα της Εσθονίας αλλά παρόλο που θα περίμενε κανείς να συναντήσει μια πολύβουη πόλη με γρήγορους ρυθμούς, μοιάζει σαν να έχει σταματήσει πολλά χρόνια πίσω. Με ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι: Μεσαιωνικά κτίρια, πλακόστρωτα σοκάκια και υπαίθριες αγορές στο ιστορικό της κέντρο, τείχη, πύργοι και ένα γλυκό φως από τις λάμπες… δημιουργούν μια ατμόσφαιρα σαν να βρίσκεσαι κάπου στον 13ο αιώνα. Είναι το Ταλίν, η βασίλισσα της Βαλτικής,  η πόλη των 430.000 κατοίκων περίπου που βρίσκεται στις ακτές του Κόλπου της Φινλανδίας, σε απόσταση 80 χλμ. νότια του Ελσίνκι.  

Στην παλιά πόλη της που είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO,  θα βρεις παλιές λιθόστρωτες γειτονιές, υπαίθριους καλλιτέχνες, ντόπιους με θεατρικές μεσαιωνικές στολές που σερβίρουν παραδοσιακά εδέσματα και πολλές λαχταριστές σοκολατερί. Χωρίζεται σε 2 γειτονιές, στο παλιό εμπορικό κέντρο All-linn, και στην αριστοκρατική συνοικία Toompea με τον ομώνυμο λόφο της και το κάστρο να δεσπόζει, έναεντυπωσιακό πετρόχτιστο κτίριο που σήμερα φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Εσθονίας. Ανατολικά του λόφου, μη χάσεις το σημείο Kohtuotsa απ’ όπου θα έχεις την πόλη στο πιάτο και πολλές ευκαιρίες για υπέροχες φωτογραφίες.

Θα επισκεφτείς τον πύργοKiekindeKök των 38 μέτρων που χτίστηκε το 1470 μετείχη και κανόνια,που σήμερα είναι μουσείο με διάφορα εκθέματα. Επίσης εκεί θα μάθεις για τα κρυμμένα τούνελ που βρίσκονται κάτω από τις οχυρές θέσεις του λόφου. Αν ανεβείτε και στο café στην κορυφή του, θα έχετε μια υπέροχη θέα όλης της Παλιάς Πόλης. 

Θα θαυμάσεις το Δημαρχείο και την ομώνυμη στρογγυλή πλατεία που αποτελούν την καρδιά του λιμανιού. Από την κορυφή του δημαρχείου που είναι ένα κτίριο γοτθικού ρυθμού μπορείς να απολαύσεις υπέροχη θέα, από τις κόκκινες και κίτρινες προσόψεις των κτιρίων ως το μπλε της θάλασσας.

Θα πας ως την Εκκλησία του Αγίου Όλαφ με την πανοραμική θέα που για να φτάσεις πρέπει να ανέβεις 285 σκαλιά.

Στο Kadriorgpark που είναι ένα αστικό πάρκο  που χρονολογείται από το 1718 θα εντυπωσιαστείς από τα παρτέρια με τα πολύχρωμα λουλούδια και θα δεις έναν ιαπωνικό κήπο με λίμνη, ένα μπαρόκ παλάτι που αποτελούσε τη θερινή κατοικία του Ρώσου τσάρου και το μουσείο τέχνης.

Στην ήσυχη, παραθαλάσσια περιοχή RoccaalMare, που είναι ιδανική για πικ-νικ και δραστηριότητες στη φύση θα επισκεφτείς ένα ζωντανό μουσείο με χωριά του 18ου-20ου αιώνα, όπου γίνεται αναπαράσταση της ζωής του τότε με ιστορικούς ανεμόμυλους, ξύλινο καμπαναριό, σχολείο, φάρμες και πλήθος ανθρώπων.

Ίσως δεν ήξερες ότι…

  • το Ταλίν αποτελεί ιδρυτική πόλη διεθνών εταιρειών, μια από τις οποίες είναι και το Skype
  • Εδώ μπορείς να βρεις μια παλιά φυλακή που έχει μετατραπεί σε bar. Το PatareiseaFortressprison, είναι ένα νεοκλασικό φρούριο, μια παλιά φυλακή μπροστά στη θάλασσα, που έχει παντού ανοιχτά κελιά, σκουριασμένα αντικείμενα και σπασμένα τζάμια. Στην άκρη του λειτουργεί bar όπου μπορείς να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί με θέα τη θάλασσα.

Αυτό το ταξίδι… θα είναι σίγουρα παραμυθένιο…