Ένα Απόκρυφο Αρκτικό Αρχιπέλαγος

Δεν είναι χώρα, δεν είναι πόλη, δεν είναι χωριό. Το Σβάλμπαρντ είναι ένα αρχιπέλαγος της Αρκτικής ανάμεσα στο Βόρειο Πόλο και την ηπειρωτική Νορβηγία. Συγκεκριμένα στο βορειότερο άκρο της Νορβηγίας όπου οι πολικές αρκούδες είναι περισσότερες σε πληθυσμό από τους ανθρώπους. Είναι ένας τόπος πανάκριβος, παγωμένος, όπου επιβάλλεται να είσαι οπλισμένος κάθε φορά που βγαίνεις από το σπίτι, για να προστατευτείς από τις αρκούδες και όπου… απαγορεύεται να πεθάνεις. Και ο λόγος είναι ότι το ψύχος είναι τόσο έντονο που τα πτώματα δεν αποσυντίθενται. Γιαυτό όσοι πάσχουν από ανίατες ασθένειες και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, μεταφέρονται αλλού για να πεθάνουν.

Τα Ακραία Κλιματικά Φαινόμενα

Ακούγεται σαν κρύο… αστείο. Αστείο δεν είναι, κρύο όμως είναι. Το καλοκαίρι, η θερμοκρασία δύσκολα ανεβαίνει πάνω από τους 0 βαθμούς κελσίου και το χειμώνα στους έως και -50 βαθμούς.

Η Κοινότητα των Σβάλμπαρντ: Ζωή στην Απομόνωση

Στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Αρκτικής ζουν κάτι παραπάνω από 1.000 κάτοικοι. Αποτελείται από επτά νησιά, από τα οποία κατοικούνται τα τρία, με πιο γνωστό το Λονγκιαρμπίεν. Εκεί ζουν Νορβηγοί και Ρώσοι ανθρακωρύχοι και έμποροι κάρβουνου. Καλλιέργειες φυσικά λόγω του παγετού δεν υπάρχουν. Επίσης, λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι ο τόπος που βλέπεις τους πάγους να λιώνουν και αυτό προκαλεί απέραντη θλίψη στους κατοίκους. Αν βρεθείς εκεί, θα διαπιστώσεις την αξία του φυσικού περιβάλλοντος.

Αρκτικό τοπίο και άγρια ομορφιά παντού

Παρόλα αυτά, το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ είναι μια εμπειρία. Αρκτικό τοπίο και άγρια ομορφιά παντού. Το χειμώνα φοράς τα πιο χοντρά σου ρούχα και απολαμβάνεις τους παγετώνες που καλύπτουν το 60% των νησιών, επισκέψεις σε ice-caves και βαρκάδες, ενώ το καλοκαίρι κάνεις snowmobile και έλκηθρο.

Από Οκτώβριο μέχρι Φεβρουάριο το Σβάλμπαρντ έχει μακρά πολική νύχτα και από Απρίλιο μέχρι Αύγουστο μία ατελείωτη μέρα χάρη στον ήλιο του μεσονυκτίου. 

Το πιο συναρπαστικό ωστόσο όλων, είναι ότι από εκεί μπορείς να απολαύσεις την καλύτερη θέα στο Βόρειο Σέλας (Aurora Borealis), ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο με ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Επίσης από τα μέσα Νοέμβρη έως και τα τέλη Ιανουαρίου, μπορείς να βιώσεις το φαινόμενο «πολική νύχτα» όπου το φως του ηλίου είναι ελαφρύ ή και ανύπαρκτο με αποτέλεσμα τα νησιά Σβάλμπαρντ να λούζονται με ένα μπλε λυκόφως.

Μοιάζει απίστευτο κι όμως είναι αληθινό και μπορείς να το ζήσεις με πτήσεις μέσω Όσλου και αρκετά χρήματα στην τσέπη. Όσοι το τόλμησαν πάντως, μιλάνε για εμπειρία ζωής.

Κλείσε όλα τα πακέτα για οποιονδήποτε προορισμό σε ενδιαφέρει εδώ