Μυστικοί προορισμοί για λίγους

Η πανδημία του κορωνοϊού μας έχει διδάξει να ψάχνουμε μέρη όπου δεν υπάρχει πολυκοσμία. Και κάπως έτσι πορευτήκαμε. Τώρα όμως θέλουμε και κάτι πιο μακρινό. Ας πούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να έχει και λίγο θάλασσα και κάτι εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα να δεις. Εμείς, βρήκαμε 5 νησάκια που θα μπορούσαν να είναι και μυστικά αφού λίγοι τα γνωρίζουν και άρα δε θα χαρακτηρίζονταν τουριστικά οπότε ταυτόχρονα μιλάμε αναμφισβήτητα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Και αυτά είναι:

Λάστοβο, Κροατία

Aνάμεσα στο βόρειο άκρο της Απουλίας και το νότιο άκρο των δημοφιλών Δαλματικών ακτών της Κροατίας θα βρεις αυτό το νησάκι της Κροατίας που έχει ένα ξενοδοχείο, ένα εστιατόριο και καταγάλανες παραλίες. Από τους ντόπιους το νησί χαρακτηρίζεται ως φυσικό πάρκο με παραδόσεις, έναστρο ουρανό κι ένα υπέροχο αρχιπέλαγος για εξερεύνηση.

Oronsay, Σκοτία

Το νησί χωρίζεται από το νησί Colonsay με την παλίρροια και είναι προσβάσιμο σε δύο ώρες το πολύ. Αποτελεί ένα εξαιρετικά όμορφο φυσικό καταφύγιο με γκρεμούς, σπηλιές και έναν οικότοπο με ζώα. Οι μόλις 8 κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την προστασία της Άγριας ζωής. Μπορείτε να επισκεφθείτε το νησί μέσω της παλιρροιακής λωρίδας από το Colonsay, αλλά δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για τους ταξιδιώτες.

Γκόζο, Μάλτα

Σε μόλις 25 λεπτά με πλοίο από το κεντρικό λιμάνι της Μάλτας θα βρεις ένα νησί που θεωρείται ένας αγροτικός – πολιτιστικά πλούσιος προορισμός της χώρας. Λέγεται ότι είναι το νησάκι όπου η Καλυψώ φιλοξένησε τον Οδυσσέα. Με μπαρόκ κτίρια, πλακόστρωτα, πολύχρωμες βάρκες, υπαίθριες αγορές με ελαιόλαδο, κρασί και ψωμί, τη σπηλιά της Καλυψώς και το γνωστό μεγάλο βράχο fungus rock. Επίσης είναι δημοφιλής προορισμός για δύτες αφού οι υπόγειες σπηλιές του ενδείκνυνται για εξερεύνηση.

Φορμεντέρα, Βαλεαρίδες- Ισπανία

Ένα παραδεισένιο νησί, το μικρότερο νησί των Βαλεαρίδων στο οποίο φτάνεις μόνο με καράβι είτε από το λιμάνι της Ίμπιζα είτε από την παραλιακή Ντένια της Βαλένθια (περίπου δυόμισι ώρες). Ιδανικό για χαλάρωση με λευκές αμμώδεις παραλίες, (με πιο γνωστή την «illetes» που είναι μια λωρίδα άμμου ανάμεσα στη θάλασσα), ιστορικούς φάρους, μοναδικά ηλιοβασιλέματα και υπέροχη κουζίνα.

Porquerolles , Γαλλία

Tο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Γαλλίας στη Μεσόγειο θάλασσα και το ένατο μεγαλύτερο της Γαλλίας. Βουνό και θάλασσα δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες με σκάφος τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ θα βρεις και το εθνικό Πάρκο Port-Cros αλλά και εξαιρετικό κρασί που παράγεται από τους τρεις αμπελώνες του νησιού. Ενδείκνυται για πεζοπορία και ποδηλασία, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, windsurfing και ψάρεμα.